27 грудня в Департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради відбулась щорічна звітна конференція Чернівецької спілки архітекторів. Метою заходу було підбиття підсумків 2023 року та збір коштів на дрони “Крила архітекторів” в підтримку чернівецьких колег, які зараз захищають Україну в лавах ЗСУ.

На заході було показано фільм “Голос українських архітекторів” , який був представлений під час проведення архітектурного бієнале у Венеції. В зйомках фільму прийняли участь 63 українських архітектори, які розповіли,як на їхнє життя та професійну діяльність вплинула війна. Фільм нагадав те, наскільки тісно переплетене життя цивільне і життя воєнне. Впродовж години щемить серце спостерігаючи за тим, як змінилися життя багатьох людей.

“Рухома нерухомість – перспективи розвитку модульного будівництва”-такою була тема наступного етапу конференції від власника Budmall. center, віце-президента торгово-промислової палати ICC в Україні, кандидата економічних наук Тараса Демкури.

Як ніколи актуальна тема будівництва, швидкого зведення каркасних дерев’яних будівель з СІП- панелей та еко-будівництва з жита і глини за помірною ціною в короткі терміни.

До конференції онлайн під’єднався Юрій Вакула – архітектор з міста Вінниця, голова Вінницького осередку Архітектурної палати НСАУ.

Головний архітектор міста Чернівці Дмитро Домітрюк  та голова Архітектурної Палати НСАУ, віце-президент НСАУ архітектор Олег Пікущенко  проаналізували генеральний план міста, проект  пішохідного  центру та проект реконструкції Центральної Площі. Було відзначено проекти впорядкування благоустрою, які були запроектовані фахівцями Департаменту урбаністики та архітектури  та реалізовані цьогоріч. Серед них сквер Пауля Целана, пішохідний провулок Готельний, дитячий майданчик на вул. Котляревського, ділянка на розі вулиць Героїв майдану та Головної. Також представили декілька нереалізованих проектів, які планується втілити в життя.

 

Архітектор  Степан Герц підняв питання  щодо вдосконалення процесу проектування і реалізації реставрації будівель. Таким чином шукаючи компромісу між можливостями міста та якісно виконаною роботою спеціалістів в кожній сфері.

 

Дарія Олексюк – голова молодіжної секції МО НСАУ розповіла про діяльність Молодіжної секції при Чернівецькій Спілці архітекторів за минулий рік та перспективи розвитку.

Завершальним етапом звітної конференції став майстер-клас з виготовлення “Різдв’яного павука” від архітекторки Тетяни Байди. Де кожен солідний архітектор мав можливість власноруч створити октаедр з соломинок пригадавши всі геометричні фігури в процесі, доторкнутись до українських традицій і спільно створити Різдв’яний Оберіг.

 

Залишити коментар: