Другий день конференції «UREHERIT: архітектори за спадщину в Україні» став своєрідною практичною роботою – на учасників чекала екскурсія замком Свірж на Львівщині, воркшоп і дві презентації, присвячені відновленню замкового комплексу. Сьогодні Свірзький замок працює як культурний центр, у ньому проводять фестиваль архітектури «Вежа» та мистецькі заходи.

Після огляду замку гостями архітектор, експерт із реставрації пам’яток архітектури, член НСАУ Юрій Вербовецький представив аудиторії дві презентації — «Свірзький замок: сучасність і майбутнє» та «Історична спадщина. Концептуальна пропозиція відновлення найстарішої в’їзної брами замку та дерев’яного розвідного мосту».

Науково-проєктна документація та матеріали досліджень, оприлюднені Юрієм Вербовецьким, стали результатом кропіткої праці цілої команди архітекторів, реставраторів, істориків і археологів, яка тривала кілька років. У другій доповіді архітектор поділився власними пропозиціями для відтворення елементів замкового комплексу.

Презентації викликали щире зацікавлення закордонних та українських експертів і завершилися обговоренням.

Практичною частиною став бліцворкшоп, який модерував архітектор, член Львівської спілки архітекторів НСАУ Богдан Гой. Три міжнародні команди архітекторів отримали завдання: розробити сценарії розвитку для замку Свірж, варіанти пристосування замкового комплексу й прилеглої інфраструктури.

 

 

Залишити коментар: