У Шевченківській залі Університету  відбулася урочиста академія,  присвячена відзначенню переможців І-го Всеукраїнського онлайн конкурсу «Збереження і сталий розвиток культурної спадщини».

Ініціаторами проведення конкурсу виступили кафедра архітектури і збереження об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (завідувачка,  професор Ірина Коротун) та Центр управління об’єктом ЮНЕСКО Університету (керівниця, професор Тамара Марусик). Конкурс  організований під патронатом Національної комісії  України у  справах ЮНЕСКО у рамках відзначення 70-річчя членства України в ЮНЕСКО.

Співорганізаторами конкурсу виступили Український  національний комітет ІКОМОС та Всеукраїнська асоціація охорони культурної спадщини, які під час урочистостей  представляли  виконавча директорка УНК ІКОМОС  Олена Сердюк та керівник  асоціації Олександр Никоряк.


Модераторка заходу Тамара Марусик подякувала нашим захисникам і захисницям за надану можливість займатися освітньою, науковою та гуманітарною діяльністю,  робити усе можливе задля охорони та збереження культурної  спадщини. Присутні вшанували пам’ять Героїв, які  загинули, боронячи наші кордони!

На конкурс, що  тривав  з серпня – до початку жовтня 2024 року були представлені дипломні проєкти випускників  спеціальності «Архітектура і містобудування» освітніх рівнів «бакалавр» і «магістр»,  захищені впродовж  2019-2024 років. У конкурсі, взяли участь 118 випускників  дев’яти закладів вищої освіти Києва, Харкова, Львова, Одеси, Івано-Франківська, Дніпра та Чернівців. Найбільше робіт подали  випускники Київського національного університету будівництва і архітектури та Харківського національного університету  міського господарства імені О.М.Бекетова.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор університету, професор Руслан Білоскурський, який  привітав переможців і учасників  конкурсу, подякував науковим керівникам і членам журі та наголосив на важливості спеціальності  архітектора, особливо в умовах російської агресії в Україні, коли ворог намагається знищити національну ідентичність українства шляхом руйнування культурної спадщини.

Учасників і організаторів конкурсу  привітали в онлайн форматі начальник управління містобудівної документації Міністерства культури і стратегічних комунікацій України Василь Петрик, Перший секретар Секретаріату Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Ніна Крамарева, Президент Національної спілки архітекторів України  Олександр Чижевський, ректор КНУБА  Олексій Дніпров та декан факультету архітектури Олександр Кащенко, директор інституту архітектури та дизайну Національного університету “Львівська політехніка” Юрій Диба, завідувачі та викладачі відповідних кафедр, які тісно співпрацюють з нашим університетом.

Чернівецьку міську раду представила начальниця управління культурної спадщини Вікторія Діденко, яка наголосила на актуальності зазначеного конкурсу як  для України, так і для нашого міста.

Надзвичайно приємним стало прибуття до Чернівців переможців конкурсу з незламного Харкова на чолі з докторкою архітектури Катериною Черкасовою. Одна із них – володарка Гран-прі конкурсу, випускниця бакалаврату Харківського національного університету міського господарства імені О.М.Бекетова Анна Кльосова, яка представила дипломний проєкт  на тему «Арт-центр харківського авангарду». Крім диплома Гран-прі, переможниця отримала  пам’ятну відзнаку і грошову винагороду у сумі 10 тис. грн від Всеукраїнської асоціації охорони культурної спадщини.

Переможці конкурсу були відзначені дипломами І, II та III ступенів. Приємно зазначити, що серед дипломантів І ступеня й випускники нашого університету Інна Гуралюк, Євген Чередюк та Крістина Никифор.

Символічно, що  кожна кафедра, випускники якої взяли участь у конкурсі, отримала пам’ятний знак із зображенням Резиденції/Університету – об’єкту  Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, виготовлений студентами кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва університету.

Сподіваємося, що започаткований конкурс стане традиційним і наступний буде присвячений вагомому ювілею в житті Університету – 150-річчю від дня його заснування!


Джерело: https://www.chnu.edu.ua/novyny/aktualni-novyny/zaversheno-i-vseukrainskyi-onlain-konkurs-zberezhennia-i-stalyi-rozvytok-kulturnoi-spadshchyny/?fbclid=IwY2xjawF3uK5leHRuA2FlbQIxMAABHT5A5mvUbgBlO_-VngcyGTk_3U101EpagIEZ5863fyM9U5Bxy9dW-419-Q_aem_jIRSEW4Trzj_nweuArfEHA

Залишити коментар: