26 вересня 2024 року у змішаному форматі: офлайн у м. Таллінн (Естонія) та у форматі онлайн – трансляції, відбувся фінальний Форум Міжнародного освітнього проєкту European Design Upgrade 3.0. (Оновлення європейського дизайну: розбудова транснаціонального потенціалу): переосмислення модульного житла для людей, що втратили свої домівки. Проєкт зосереджений на пошуку та впровадженні ефективних технологій у створенні модульного житла як стійкого та інноваційного рішення, реалізується у партнерстві фонду K.Fund, GoLOCAL, Ultrahack, Brand Manual та Urban Mill та фінансується Європейським Союзом в рамках програми Creative Europe.

Розпочався Форум із вітального слова Мадле Ліппус, заступниці мера Таллінна з питань міського планування. Після привітання, учасники мали можливість прослухати три презентації запрошених спікерів. Професор Сергій Гушко, Державний економіко-технологічний університет (Кривий Ріг, Україна) презентував доповідь на тему «Перевірка реальності з України»; Кайді Пилдоя, виконавчий менеджер з просторового планування та дизайну, Департаменту просторового планування та дизайну м. Таллінн – «Тактичний урбанізм, виклик нормам і правилам»; Маргус Юріке, «Harmet», завод швидкомонтованих модульних будівель – «Обмеження та можливості модульного будівництва».

Під час Форуму, команди-переможці презентували фінальні концепції своїх проєктів, над якими працювали разом з експертами із різних галузей (архітектори, будівельники, дизайнери, спеціалісти із бізнес – розвитку та ін.) впродовж всього проєкту.

Проект команди «MODHome Creators» (Україна), яка зайняла 1 місце у Хакатоні EDU 3.0 – «MODULAR FORTRESS «ON A TURN – KEY BASIS»» презентувала керівник команди – Катерина Герич. Оскільки в Україні зараз війна, основне дослідження команди було зосереджене на створенні безпечного модульного житлового будинку. Проект отримав назву – МОДУЛЬНА ФОРТЕЦЯ «ПІД КЛЮЧ» – це модульний житловий будинок – фортеця, який має власне укриття та поєднує такі особливості як: надійність, гнучкість, комфорт, можливість швидкого збирання та розміщення в будь-якому місці. Команда запроектувала два типи модульних будинків із українською ідентичністю: модульний будинок «Колосок» із бункером у нульовому рівні та модульний будинок «Мак» із спільним бункером для декількох будівель. Команда складається із архітекторів, викладачів та студентів ЧНУ ім. Ю. Федьковича: К. Герич, А. Пулберь, А. Довганюк, С. Стоян, Н. Марчук, К. Войткова.

Команда «Creators of modular housing for Ukraine» (Україна), яка зайняла 2 місце, зосередила свою увагу на проектуванні модульного будинку для людей з обмеженими руховими можливостями. Проект модульного будинку включає використання пандусів, автоматизованої системи управління (відкривання/ закривання дверей, освітлення, водопостачання тощо), які повинні зробити життя людини з обмеженими можливостями більш зручним. Склад команди: І. Отамась, Б. Рибачок, А. Науменко, Є. Веременко, Л. Шевченко.

Проект команди «VacuumWood.tech» (Фінляндія), яка зайняла 3 місце, зосереджений на технології виготовлення модульних конструкцій і розкриває питання екологічності та «життєвого циклу» будівельних матеріалів. Команда презентувала адаптивні будівельні модулі на основі деревини та вакуумних технологій. За допомогою вакуумної технології можна виготовити модульні конструкції, які будуть мати такі особливості: вуглецево-негативні, надзвичайно довгий життєвий цикл, енергоефективність, «розумні» та адаптивні, модульні та багаторазові. Склад команди: P. Herranen, P. Mlettinen, M. Korppi, T. Toivonen.

Окрім цього, учасники мали можливість отримати цінний досвід від спікерів панельної дискусії. Під час панельної дискусії із ключовими спікерами та запрошеними експертами обговорили проблеми, перспективи, визначили стратегії розробки модульного житла.

Після завершення обговорення, було підбито підсумки цьогорічного проєкту. Маргус Клаар презентував підсумки програми EDU 3.0, розповів про універсальний дизайн; Ігор Комендо (K-Fund) доповів про те, чому організатори вирішили створити міжнародні освітні проекти EDU 1.0, 2.0 і 3.0.

Після завершення презентацій відбувся нетворкінг та спілкування для офлайн-учасників. Окрім цього, учасники мали можливість ознайомитися із історичною та сучасною архітектурою чудового міста Таллінн.

Загалом проект EDU 3.0 тривав 7 місяців. У теоретичній частині взяло участь 50 учасників із різних країн світу, в практичному етапі Хакатону брало участь 15 команд, серед яких обрали 3 команди – переможці.

Відеозапис трансляції фінального Форуму можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/100065026323038/videos/1858152128004840

 

 

Залишити коментар: