9-11 серпня 2024 року у м. Сучава (Румунія) відбувся XI щорічний захід «ДНІ МІСЬКОЇ КУЛЬТУРИ» в центрі архітектури, міської культури та ландшафту “UZINA DE APA”, присвячений 112 – річчю введення в експлуатацію колишньої «Фабрики води» м. Сучава. Організатором архітектурної події був Орден архітекторів Румунії, спільно із Спілкою архітекторів Румунії та міською адміністрацією м. Сучава. Запрошеними учасниками – архітектори з Молдови (м. Кишинів) та України (м. Чернівці).

Чернівецьку спілку архітекторів та архітектурний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича представляли: Лариса Вандюк, Тетяна Байда, Олександр Григорчук, Юлія Ткачук, Катерина Герич та Наталія Ватаманюк.

Тема цьогорічної конференції: «Архітектурна спадщина – вразлива цінність. Вплив людської діяльності на будівельний фонд», яка продовжила культурні проекти, здійснені в 2012 – 2023 роках.

Спікером конференції від української делегації була К. Герич, яка презентувала спільну із Л. Вандюк та Н. Ватаманюк доповідь на тему: «Історичні квартали міста Чернівці. Сучасний стан та перспективи відновлення». У доповіді було висвітлено такі питання: роль архітектурних пам’яток у створенні якісного архітектурного середовища; історичні квартали – як найбільш стабільна традиційна форма просторової організації міста; проблеми сучасного стану історичних кварталів; шляхи збереження та відновлення будівель на території історичних кварталів; партисипація та співучасть в міському плануванні; сучасні інструменти відновлення історичного середовища; пропозиції реновації кварталу, обмеженого вулицями Головною, Садовою та Першотравневою, а також сучасний стан та перспективи відновлення внтурішньоквартальних просторів історичних кварталів міста Чернівці.

Учасники з Молдови та Румунії презентували свої доповіді, які розкривали питання: руйнування архітектурної спадщини; новий погляд на забудову минулого століття; способи відновлення будівель; нечесна конкуренція та ностальгія в архітектурі; архітектура повоєнного Кишинева тощо. Окрім цього, відбулися «круглі столи», де обговорювали питання: «Вразливість спадщини – опір суспільства», «Вразливість модернізму – опір сучасності».

09.08.2024р. – перший день конференції. Після вступного слова, представлення гостей та презентації програми президентом Північно – Східного відділу Ордену архітекторів Румунії Костянтином Горча (Constantin Gorcea) та керівником Сучавсько – Ботошанського відділу Спілки архітекторів Румунії Іоном Андріу (Ion Andriu), учасники прослухали доповіді архітекторів про незмінність архітектури, вектори руйнування архітектурної спадщини тощо. Після доповідей, відбувся «круглий стіл», де обговорювали питання партисипаційного процесу, опору суспільства та взаємодії із жителями, під час відновлення пам’яток архітектури. Завершився перший день музичним шоу за участі Еміліана Кліпа (Emilian Clipa).

10.08.2024р. – другий день конференції, під час якого учасники мали можливість прослухати доповіді про: відновлення архітектурного минулого, рефлексію та конструктивний аналіз пам’яток минулого століття; аналіз соціалістичного колективного житла в м. Тиргу – Муреш; будівлю Національної колегії Стефана Великого в м. Сучава; проект реконструкції промислової будівлі – The Lake Home в м. Сібіу; історичні квартали м. Чернівці та ін.. Після доповідей, відбувся «круглий стіл», де обговорювали питання вразливості архітектури модернізму, способи її збереження та відновлення. Завершився другий день відвідуванням фестивалю Bucovina Motorfest, який відбувався у фортеці м. Сучава.

У заключний день конференції (11.08.2024р.) організатори, традиційно, порадували учасників тематичною поїздкою до Сучави та повіту Ботошані, де відбулася екскурсія містом. Учасники мали можливість відвідати музей ідентичності та відкриття виставки «Ботошані – спадщина, вчора і сьогодні».

Після спільного обіду у культурному центрі – відреставрованому маєтку румунського барона, який знаходиться у с. Бреєшть, «круглого столу» у будинку Міклеску в с. Калінесті на тему: «Вразливість, як цінність», а також участі у національному музичному фестивалі Seri Eminesciene, учасники конференції вирушили додому.

Залишити коментар: