31 травня – 2 червня 2024 р. у м. Бакеу (Румунія) відбувся VII Зональний форум архітектури та урбанізму «MOLDOVA REPER 2030». Організатором архітектурної події був Орден архітекторів Румунії, запрошеними учасниками – архітектори з Молдови та України. У форумі взяли участь понад 100 фахівців галузі архітектури та містобудування з Румунії, Республіки Молдова та України (м. Чернівці).

Чернівецьку спілку архітекторів представляли: Олексій Аршинін, Олександр Григорчук, Катерина Герич та Наталія Горбачова зі студентами кафедри містобудування та урбаністики факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Тема цьогорічного форуму: «Європейська програма зеленого курсу в транскордонному контексті. Новий європейський баухаус: зелена інфраструктура, зв’язок міста з водою; регенерація міських просторів; суспільство та спорт.

Спікерами конференції від української делегації були: Н.Горбачова (суспільство та спорт), К.Герич (зв’язок міста з водою) та О.Григорчук (регенерація міських просторів). Учасники з Молдови та Румунії презентували свої проекти і концептуальні ідеї вирішення проблем функціонування міської екосистеми, трансформації міських просторів тощо. На форумі панувало неформальне та дружнє спілкування.

31.05.2024р. – перший день форуму, присвячений темі: «Зелена інфраструктура, зв’язок міста з водою». Після вступного слова, учасники прослухали доповіді архітекторів про досвід інтеграції водних просторів у міське планування. Завершився перший день музичним шоу за участі студентів Національного коледжу мистецтв Бакеу «George Apostu».

01.06.2024р. – другий день форуму, присвячений одразу двом темам: «Суспільство та спорт», «Регенерація міських просторів». Учасники мали можливість прослухати доповіді про роль архітектора у створенні сталого середовища та згуртованого суспільства; ознайомитись із проектом розвитку інтегрованої системи управління територією; обговорили стан та проекти спортивних споруд, їх роль у «житті» міста; прослухали доповіді про дослідження та регенерацію кварталів, формування просторів тощо. Завершився другий день акустичним джазовим концертом від виконавців Blue Monday Ministers.

У заключний день форуму (02.06.2024) організатори, традиційно, порадували учасників екскурсією до середньовічної фортеці, побудованої у XIV ст. у місті Тигру Нямц. Всіх надзвичайно вразила нещодавно відновлена фортеця із унікальним віадуком. Учасники відзначили, що Румунія не перестає дивувати своїми надзвичайно красивими архітектурними пам’ятками.

Після спільного обіду, учасники форуму вирушили додому.

Залишити коментар: